Norrtälje släktforskarförenings webbplats

Försommarutflykten till Täby

I det allra som skiraste försommarväder gick NSFF:s sista arrangemang före sommarupphållet av stapeln den 19 maj 2012. Tjugofem medlemmar från vår förening mötte upp på parkeringsplatsen utanför Täby kyrka där vi togs emot av Täby hembygdsförenings två värdar, Lennart Wallerman och föreningens ordförande Lothar Lammertz.

Lennart Wallerman tar emot

Lennart Wallerman tar emot

Vi startade med en guidad tur av Birgitta Segerström i den vackra kyrkan med dess fantastiska målningar av Albertus Pictor från 1480-talet, bl a det kända motivet där döden spelar schack med en människa, ett motiv som inspirerat självast Ingmar Bergman i en scen i filmen Det sjunde inseglet. I vapenhuset finns även målningar av de s. k. Tierpsmålarna. Man känner inte till namnen på dessa målarmästare, men de tillhör en av senmedeltidens mest kända målarskolor. Dessa bilder har tillkommit under 1470-talet. Kyrkans målningar kalkades över omkring 1775, men togs fram på nytt 1915.

Kyrknyckeln

Birgitta Segerström visar upp kyrknyckeln.

Interiör 1
Interiör 2
Döden spelar schack

Interiörbilder från Täby kyrka med bland annat den berömda bilden av Döden som spelar schack med en människa.

Efter en dryg timme i kyrkan for vi vidare till Broby, där utgrävningar pågår av en kristen gravgård. Här rör det sig om en gravplats där människor, som nämns på runstenar i närområdet ligger begravda. Den mest kända är Estrid, Jarlabankes farmor. Leif Grönvall guidade oss runt utgrävningsplatsen och berättade om vad som gjorts och vad som skall göras under dennna grävningssäsong. Man tror att Estrid föddes i början av 1000-talet och dog vid dess slut. Hennes skelett är det enda i vårt land som har kunnat kopplas till en enskild runsten. Guidade visningar anordnas under hela sommaren för de som är ingtresserade.

Samling i Broby

Samling vid Broby

Den kalkrika jorden vid utgrävningsplatsen har bidragit till att skeletten bevarats så väl till vår tid. Vi fick se ett par olika gravar, som skulle börja friläggas veckan efter vårt besök. Ansvarig för utgrävningarna är Stockholms läns museum.

Efter dessa två intressanta inslag for vi vidare till Rönninge by, ett friluftsområde där också hembygdsföreningens museum låg. Vid det här laget var hela sällskapet rätt utsvultet, så det blev ett samfällt ja på Lothars fråga om vi skulle börja med en matpaus när vi kom fram till Rönninge. Sällan har en matsäck smakat så gott som den vi avnjöt i strålande solsken och under trevlig samvaro vid borden i Rönninge. Den som ville kunde också fika vid serveringen eller köpa korv och glass i en av bodarna. Här kunde man också handla honung, inlagd gurka och andra läckerheter, förutom att vandra runt i denna gamla bondgård som var byggd av greve Per Brahe på Rydboholm 1790. Runt omkring fanns motionsspår av olika längd, en fantastisk anläggning för Täbybornas avkoppling och motion.

Matrast i Rönninge

Matrast i Rönninge by

Det har dock inte gått smärtfritt fram till detta slutresultat. När de sista innebyggarna på Södergården och Norrgården gått bort började husen förfalla på 1950-talet, och planer fanns på att riva allt för att bygga en villastad. Landsantikvarien Alf Nordström tyckte dock att Rönninge by hade ett så stort historiskt värde att den borde bevaras och en växande opinion med understöd av Täby hembygdsförening började ställa krav på upprustning. Till sist lyssnade Täby kommun på dessa krav och fattade beslut om en restaureringsplan. Idag är det säkert ingen som ångrar detta. 1975 skedde den efterlängtade invigningen. Besök gärna detta spännande friluftsområde och glöm inte att titta in i hembygdsföreningens fina museum med bl a uppbyggda miljöer för skomakare och snickare förutom föremål och kartor som beskriver bygdens utveckling.

I höst planerar vi en uppföljning med Lennart Wallerman för alla er som inte kunde vara med på denna intressanta träff. Ett stort tack riktas till Lennart och Lothar för de fina arrangemangen!

Text: Urban Johansson, bilder: Sven-Olov Gahnström. Sidan senast uppdaterad 4/6 2012

Tillbaka