Norrtälje släktforskarförenings webbplats

Försommarutflykten till Rö 30/5 2015

Rö kyrka

Rö kyrka med sitt kombinerade klocktorn och stiglucka.

Årets försommarutflykt gick till Rö, där Rö hembygdsförening stod värdar. Vi samlades utanför Rös 12-hundratalskyrka och sedan fick vi 29 släktforskare bänka oss i S:t Olofsgården. Det var socknens folkskola mellan 1903 och 1960, men har i modern tid i stället blivit församlingsgård, sedan den gamla landskommunen Rö sålt byggnaden till kyrkan för 1 krona - ett facilt pris tycker man.

S:t Olofsgården i dag

S:t Olofsgården i dag - en gång folkskola

Hembygdsföreningens ordförande Björn Bergström berättade om Rö sockens historia från istiden till våra dagar, och sedan om hur ett privat hembygdsforskningsprojekt för fyra år sedan blev en hembygdsförening. Den minnesgode kan minnas att Björn och hans hustru Ann Britt höll föredrag om sitt projekt i november 2008, när snö och is lamslagit Norrtälje så att bara de tappraste kom till stadsarkivets gamla lokaler på Baldersgatan.

Efter föredraget visade förre kyrkvaktmästaren Sverre Jansson kyrkan och dess skatter. Vi fick också titta in i klockstapeln, läsa inskriptionerna på stor- och lillklockan och fundera över hur den bevarade skamstocken egentligen fungerade - det måste ha varit fötterna man satte fast på vanartigt folk, för hålen i den är för små för att sätta in huvudet i och för stora för att hålla fast händer - såvida man inte kedjade fast händerna också. Men det vet vi inte. Även det Silverstolpeska gravkoret stod öppet och det är verkligen inte var dag man får en chans att titta in där!

Rö storklocka

Rös storklocka - omgjuten två gånger, men lär innehålla malmen från den medeltida klockan.

Efter kyrkobesöket började det regna rejält, så reträtten till S:t Olofsgården gick litet hastigt. Där fick vi kaffe och smörgåsar och pratade en god stund. Värdarna blev avtackade med blommor och sedan for gästerna hem efter att ha utbett sig ett föredrag till - det kommer så småningom, och kanske då i Norrtälje.

Klockstapeln i Rö

Himlens portar öppnade sig - här hukar några deltagare under klockstapeln.

Kaffe, smörgåsar och prat

Kaffe, smörgåsar och prat.

Sidan först publicerad 2015-06-08.